Följ Svenska Mässan

Maten i fronten när näthandeln utvecklas

Pressmeddelande   •   Feb 26, 2018 13:50 CET

D-CONGRESS DEN 8 MARS PÅ SVENSKA MÄSSAN

Näthandeln står idag bara för 1,5 % av våra matinköp. Men mycket tyder på att det ändras radikalt de närmaste åren.
– När maten väl migrerar till nätet kommer det att påverka all handel, menar Mia Brunell Livfors, VD för Axel Johnson AB, som talar på D-Congress, Nordens ledande mötesplats för digital handel, den 8 mars.

Mathandeln har ofta lett paradigmskiften: t ex när livsmedel började säljas i stora supermarkets utanför städerna hängde övrig detaljhandel på. När det gäller näthandel är det annorlunda. Där verkar maten vara sist ut.
– Men samtidigt är det maten som står för den största volymen inom detaljhandeln. Det kommer att påverka hur resten av handeln utvecklas, säger Mia Brunell Livfors.
Hon har en nyckelposition som VD i Axel Johnson-sfären med helägda varuhuskedjan Åhléns och som huvudägare i Axfood med butiker som Willys, Hemköp och Tempo.

På senare tid har Axel Johnson köpt upp onlineföretag som Middagsfrid och Mat.se och blivit delägare i Matsmart. Samtidigt har flera varuhus lagts ned.
– Vi tror på fysiska butiker i kombination med det digitala. Och det är det inte bara vi som gör: Amazon köpte till exempel Whole Foods nyligen, en amerikansk dagligvarukedja med ca 500 butiker.
– Däremot tror vi att butikernas roll förändras, från att vara platser för transaktion till att samtidigt vara platser för upplevelse. Detta jobbar vi mycket med, förklarar Mia Brunell Livfors.

Hon ser en stor potential i den så kallade ”omni-effekten”.
– Av den enkla orsaken att det är så kunderna i de allra flesta fall vill ha det. Utmaningen är att hitta rätt balans mellan fysiska butiker och rätt e-handelserbjudande, och hur de ska kombineras så att kunden upplever det som en samlad upplevelse.

Inom all e-handel ställer kunderna allt högre krav på bekvämlighet och leverans. Och maten måste ju vara färsk när den kommer fram. Hur tänker du dig att lösa det logistiska problemet med the last mile?
– Det är klart att mat är lite extra utmanande eftersom den levereras i tre temperaturzoner och med höga livsmedelssäkerhetskrav, konstaterar Mia Brunell Livfors.
– Vi tror att förmågan att kunna leverera till kunden på kundens villkor är helt avgörande. Vi testar många olika alternativ för detta, allt från egna bilar till click-and-collect.

Mia Brunell Livfors har erfarenhet från flera branscher, bl a som tidigare VD i Kinnevik och som nyvald ordförande i IT-leverantören Dustin.
Hur het skulle du säga att näthandeln är när du jämför olika branscher?
– Den transformation som handeln nu går igenom har media redan gått igenom, vilket vi jobbade mycket med på Kinnevik. Jag tycker handel är en oerhört spännande bransch, och just nu en särskilt spännande tid.
– Jag brukar säga att handeln kommer att förändras mer de kommande tio åren än de senaste hundra.

Pressackreditering till D-Congress görs till press@svenskamassan.se och hämtas i registreringsdisken i Kongresshallen på Svenska Mässan, entré 8 mot Scandinavium. Vårt Press Centre är inte öppet under detta arrangemang.

D-Congress 8 mars
Svensk Digital Handel arrangerar D-Congress för fjärde gången i samarbete med Svensk Handel och Svenska Mässan i Göteborg. Tillsammans skapar vi Nordens främsta mötesplats för handeln med nyheter, trendspaningar och digitalt fokus. Deltagarna representerar ett brett spektrum av företag med anknytning till handeln i Sverige och övriga världen. Utöver e-handelsföretag och butikskedjor samlas t.ex. leverantörer av finansiella tjänster, logistiklösningar, marknadsföring, systemlösningar och webbdesign.

Svensk Digital Handel, en del av Svensk Handel
Svensk Digital Handel är intresseorganisationen för digital handel i Sverige. Målsättningen är att proaktivt framtidssäkra den digitala utvecklingen och att handeln i Sverige skall ligga i framkant. Med över 100 medlemmar, 850 Trygg e-handlare och 120 Business Partners samlar vi mer än 1000 företag som tillsammans verkar för att bidra till säkrare, smartare och mer lönsamma digitala verksamheter. Våra Business Partners är några av marknadens största aktörer och leverantörer. Svensk Digital Handel är en del av Svensk Handel och vår vision är att vartannat köp ska vara digitalt.

> LÄS MER OM D-CONGRESS

För frågor kontakta:

Thomas Liås, projektledare Svensk Digital Handel, tfn 0767-72 33 00 eller e-post: thomas.lias@dhandel.se
Christopher Sunmo, affärsansvarig Svenska Mässan, tfn 031-708 80 05 eller e-post: christopher.sunmo@svenskamassan.se

Svenska Mässan koncernen drivs i stiftelseform och är en av norra Europas största integrerade mötesplatser med ett unikt cityläge i centrala Göteborg. Svenska Mässan har visionen att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen. Koncernen arbetar framgångsrikt med mässor och möten, hotell, restaurang och underhållning. Varje år välkomnar vi cirka 1,8 miljoner besökare till vår mötesplats. Svenska Mässans huvuduppdrag är att främja näringslivet och årligen genererar koncernen drygt 2,7 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. Läs mer på www.svenskamassan.se