Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Tidernas satsning på hållbar mat

Nyhet   •   Apr 15, 2019 14:37 CEST

Ett stort samarbete, med inriktning på hållbarhet och framförallt hållbar mat, genomförs i Göteborg i höst.
– Vi vill visa upp konkreta lösningar och innovationer, säger Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan, som lanserar den helt nya mötesplatsen Nordic Food Industry.

Hållbar livsmedelsproduktion står i fokus för Nordic Food Industry som får premiär på Svenska Mässan i Göteborg 5–6 november.

– Vi vill visa hur livsmedelsindustrin kan producera mat på ett mer hållbart sätt. Det påverkar ju oss alla som konsumenter, säger Annika Persson.

Ambitionen för mässan är att lyfta fram ny forskning och utveckling på området, bland annat kring hur man kan höja näringsvärden i maten, minska energiförbrukningen, producera smart och använda smartare förpackningar.

Samtidigt blir Nordic Food Industry en del i ett större sammanhang: ett stort samarbete med en rad aktörer, där den ”gröna tråden” är hållbarhet, med tonvikt på hållbar mat och hållbara livsmedel.

En rad samordnade evenemang genomförs på olika platser i Göteborg mellan 30 oktober till 10 november i år.

Till exempel utdelas WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, alltså Göteborgs Stads miljöpris, på GöteborgsOperan 31 oktober. Det går i år till en aktör – än så länge hemlig – med en direkt koppling till hållbar mat.

Andra delar i projektet är Framtidsveckan i Göteborg, i Studiefrämjandets regi, som i år fokuserar på hållbar mat, och Act Sustainable, hållbarhetsveckan för studenter, där bl a Göteborgs Universitet och Chalmers är partners.

Annika Persson hoppas på att samarbetet ska få stort genomslag:

– Vi marknadsför initiativen tillsammans och tänker exponera varandra på de olika mötesplatserna, för att informera om vad som sker på olika ställen.

Tanken är att tillsammans kunna ge hållbarhetsfrågorna ett ordentligt lyft.

– Startskottet går i år, men vår förhoppning är att projektet ska bli återkommande, få fler partners och bli ännu större, säger hon.

– Från mässans sida har vi en tydlig ambition: vi vill föra de här frågorna vidare ut i samhället och göra dem mer tillgängliga för alla människor.

Vill du veta mer?

Kontakta Annika Persson, affärsutvecklare Svenska Mässan, 031-708 80 43. Mer information: www.nordicfoodindustry.se.

Se även våra partners hemsidor: http://goteborg.framtidsveckan.net/, http://winwingothenburgaward.com/, www.actsustainable.se, https://greenhackgbg.se/