Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Automationsingenjör - okänd karriärväg mot en värld av möjligheter

Pressmeddelande   •   Mar 30, 2009 09:25 CEST


 

Vem vill inte ha ett välbetalt jobb direkt efter utbildningen, i en framtidsbransch med stor bredd och internationella möjligheter?

I dagarna sätter sig mängder av villrådiga ungdomar ned för att välja högskola inför hösten. En relativt okänd karriärväg med ett stort behov av ny kompetens är automationsingenjör. Området Automation är en värld där det mesta vi har omkring oss - produkter, byggnader, livsmedel och läkemedel för att nämna några exempel - skapas, utvecklas, tillverkas och sätts på marknaden.

Industriteknik och processautomation är två ganska vaga begrepp, som rymmer en hel värld av möjligheter för svensk industri och för svenska ungdomar på väg ut i arbetslivet. Svensk automationsindustri står för hela tio procent av den globala marknaden. Detta enligt siffror som branschorganet i Mälardalen, Automation Region tagit fram helt nyligen. Det handlar med andra ord om en gigantisk bransch och om yrken med attraktiva framtidsutsikter.

I landet finns dessutom ytterligare en framgångsfaktor - en rad klusterområden där ny teknik, framgång och utveckling föds just tack vare att många företag och människor sysslar med det. En givande korsbefruktning av kompetenser blir följden.

 

Stort och spännande yrkesområde
Ändå är yrkesgruppen relativt anonym, och söktrycket till de utbildningar som finns oroväckande lågt. På Högskoleverkets lista över yrken som har de bästa framtidsutsikterna kommer högskoleingenjörer idag på fjärde plats, samtidigt som utbildningarna i många fall har tomma platser.

- Det är märkligt. Utbildningarna som finns är både spännande och kunskapsöverskridande och blandar områden som mekanik, el och elektronik, programmering och databashantering, visualisering och simulering, konstaterar Patrick Fredriksson, som är utbildad automationsingenjör och arbetar som försäljningschef på Hybrid Energy Nordic AB i Mölndal. Där handlar jobbet om framtidens hållbara samhälle och småskalig vind- och solkraft.

Sven-Arne Paulsson, processledare för företagsklustret Automation Region i Mälardalen och Storstockholm, håller med om problembeskrivningen.
- Automation är bakgrunden till de allra flesta produkter idag. Det kan förenklat jämföras med reglage och instrument i en bil. Utan dem kan du inte köra, inte bestämma vart du ska, inte hur du ska ta dig fram - det handlar med andra ord om allt som har att göra med styrning, kontroll och övervakning av en produktionsprocess.
En stor utmaning är att beskriva de många varierande möjligheter och arbetsuppgifter som automationsområdet erbjuder, konstaterar han:
- Det är intressanta jobb med en stark efterfrågan på duktiga och kreativa människor. Här finns också många internationella möjligheter, lönenivåerna är goda och vi ser ett ständigt behov av föryngring och förnyelse. Man arbetar ofta med komplexa sammanhang och har breda möjligheter att välja bransch och inriktning.

 

Gå på mässan - eller träffa högskola eller företag direkt!
En branschöverskridande presentation av området sker på mässan Scanautomatic, som i år hålls i Stockholm i oktober. För ungdomar som är intresserade av automation som yrke och för yrkesaktiva som vill få nya intryck erbjuder Scanautomatics seminarier och utbud av utställare och aktörer inom branschen en unik möjlighet att få inspiration och nya visioner.
Ett annat tips till blivande högskolestuderande är att prata med en högskola eller KY-utbildning på orten och höra vilka möjligheter som erbjuds där. Ännu bättre om man vill ha en bild av yrket, enligt Patrick Fredriksson och Sven-Arne Paulsson är att helt enkelt ta kontakt med något lokalt större tillverkande företag och be att få komma på besök eller prata med en automationsingenjör öga mot öga.

- Inom automation finns jobb på många olika nivåer, från teknisk chef till de som sysslar med utveckling eller underhåll. Och många olika typer av företag efterfrågar tjänsterna. Dels alla stora tillverkande företag. Dels integratörer och teknikkonsulter, de som utformar systemen. Så har vi maskintillverkarna, och dessutom jobb som är mer marknads- eller managementinriktade. Detta spritt över alla tänkbara branscher, konstaterar Patrick Fredriksson.
Sven-Arne Paulsson fyller i:
- Vi har mer än 500 företag som arbetar med automation bara i Mälardalsregionen. Kompetensförsörjningen för företag som dessa är avgörande för om vi ska kunna fortsätta vara ett producerande land med spetskompetens och hållbarhet i framtiden.
Under våren sammanställer Automation Region alla de utbildningar som finns på området och vad de inriktas på. Scanautomatic hålls den 13-16 oktober parallellt med Tekniska Mässan, på Älvsjömässan i Stockholm.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Patrick Fredriksson, konsult och ingenjör Hybrid Energy Nordic, 031-313 42 40 eller 0707-39 02 39
Sven-Arne Paulsson, processledare Automation Region, 021-10 13 17 eller 0739-60 74 85
Pia Nyzell, projektledare Scanautomatic, 031-708 80 83

Om Scanautomatic
Scanautomatic återkommer vartannat år under fyra dagar i oktober. Hittills har mässan arrangerats växelvis mellan Stockholm och Göteborg men i år genomförs Scanautomatic för sista gången i Stockholm, parallellt med Tekniska Mässan. Scanautomatic presenterar komponenter för maskintillverkare, system, ny teknik och helhetslösningar inom industri- och processautomation. Scanautomatic riktar sig bland annat till maskintillverkare, systemintegratörer, konstruktörer, produktionschefer, produktionsansvariga, underhållschefer, processtekniker och teknikchefer.
Läs mer på www.scanautomatic.se