Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Bilfabrik och branschutmaning på Scanautomatic och ProcessTeknik

Pressmeddelande   •   Jun 20, 2012 16:34 CEST

Möjligheternas Värld bygger upp en komplett bilfabrik på årets största mötesplats för industrin, Scanautomatic och ProcessTeknik 9-11 oktober, 2012 på Svenska Mässan i Göteborg. Här kan du följa hela förloppet av hur en bil tillverkas, från monteringsfabriken till automationsfabriken och utbildningsfabriken där de färdiga bilarna paketeras och levereras. Här har du också möjligheten att beställa en färdig leksakbil, V60.

- Intresset för Möjligheternas Värld är jättestort, säger projektledare Gabriel Börjesson. Tack vare att så många samarbetspartners som ett över hundra vill vara med i den här satsningen så är hela projektet värt cirka 15 miljoner utan yttre finansiering eller budget.

Automationsfabriken lär bli en av mässans stora publikmagneter och det kommer också att finnas möjlighet att beställa sin egen leksaksbil på hemsidan. Bakom monteringsfabriken står flera olika automationsföretag samt exjobbare från bland annat Chalmers och Mälardalens Högskola, studenter från GTC samt gymnasister från GTG.

- Automationsfabriken är väldigt spännande, en ny bilfabrik i Västsverige, säger Torbjörn Lundberg på SMC Pneumatics som sponsrar fabriken och även är delaktig med både råd och dåd för att bygga upp den. Dels visar den för kunder på ett enkelt sätt vad vi kan åstadkomma med automation. Dels är den viktig för att visa skolelever att det är spännande med teknik. De är ju våra kommande medarbetare och kunder.

För att attrahera ungdomar till tekniska utbildningar och yrken så kommer Möjligheternas värld att efter mässans stängning vara öppen för högstadieelever från Gymnasiedagarna, som pågår parallellt med mässan. Dessutom bjuds alla grundskolelärare samt studie- och yrkesvalslärare i regionen in och några tusen högskolestudenter. Det blir speciella aktiviteter för studie- och yrkesvalslärare samt gymnasie- och grundskolelärare.

-Det är en spännande utmaning att etablera kontakter mellan alla våra utställare och skolelever för att skapa ett intresse för teknik i kommande utbildningar och yrkesval, säger Gabriel Börjesson, och här är Möjligheternas värld en attraktiv arena för ungdomar. Att på plats se hur roligt och spännande det kan vara med teknik.

Årets Scanautomatic och ProcessTeknik är större än någonsin hittills och fyller nu hela bottenplanet och har dessutom expanderat upp på våning två.

- Det har varit en del turbulens i mässvärlden och vi tycker att Scanautomatic är den mässa som nu står starkast, säger Torbjörn Lundberg på SMC Pneumatics. Det finns ett stort behov av en sådan här stor mötesplats.

På årets mässa finns också AcobiaFlux med, som utlovar ett spännande deltagande.

- Jag vill inte avslöja vad det är, det får bli en hemlighet ännu så länge, säger VD Mikael Nilsson på AcobiaFlux som ser mässan som ett viktigt skyltfönster. Men så mycket kan jag säga att vi vill utmana branschen om vart utvecklingen är på väg. Det är ju en väldigt traditionell bransch och frågan är om den ska vara det.

Det kommer alltså att bli en mycket innehållsrik och intressant Scanautomatic och ProcessTeknik i oktober. Med alltifrån bilfabrik till spännande branschutmaningar. Missa inte höstens mötesplats för branschen!

För ytterligare information, vänligen kontakta
Pia Nyzell, mässansvarig Scanautomatic och tf Business Manager Svenska Mässan, 031-708 80 83
Ann Åfeldt, mässansvarig ProcessTeknik, 031-708 82 32
Gabriel Börjesson, projektledare Möjligheternas Värld, 031 - 708 82 21

Om Möjligheternas Värld
Möjligheternas Värld är en utställning som vänder sig till elever och lärare som vill lära sig mera om de möjligheter en teknisk utbildning för med sig. Utställningen invigs i samband med fackmässorna Scanautomatic och ProcessTeknik och hjärtat i anläggningen är Automationsfabriken, en automatiserad anläggning som monterar leksaksbilar

Tanken med anläggningen är att med den senaste tekniken som hjälp, skapa en intresseväckande och unik produkt som varje besökare kan ta med sig hem. Samtidigt får man se i praktisk tillämpning de utmaningar och variationer i yrkeskunnande som tillverknings- och automationsindustrin innehåller.

Mer information finner du på www.mojligheternasvarld.se

Om Scanautomatic
Scanautomatic presenterar komponenter för maskintillverkare, system, ny teknik och helhetslösningar inom industri- och processautomation. Scanautomatic arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg vartannat år, parallellt med ProcessTeknik. I år hålls mässan mellan den 9 och 11 oktober.

Läs mer på www.scanautomatic.se

Om ProcessTeknik
ProcessTeknik är Nordens ledande processteknikmässa, som visar den senaste kunskapen och tekniken inom processindustrin. ProcessTeknik är branschöverskridande och arrangeras vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg, parallellt med Scanautomatic.

Läs mer på www.processteknik.info

Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 500 anställda, en omsättning på cirka 800 Mkr och generar årligen runt 2,2 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.