Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

En värld av möjligheter på Svenska Mässan, 9-11 oktober

Pressmeddelande   •   Sep 19, 2012 11:30 CEST

Möjligheternas Värld – med bland annat en minifabrik som tillverkar Volvoleksaksbilar – har till årets Scanautomatic och ProcessTeknik 9-11 oktober på Svenska Mässan i Göteborg vuxit närmast explosionsartat. Antalet företag som är med i satsningen är nu uppe i över hundra.

– Möjligheternas Värld är en öppen mötesplats som visar ny teknik i ett sammanhang. Ett av syftena är att intressera unga människor för alla de spännande yrkes möjligheter som finns inom svensk industri.
- Helt enkelt stärka återväxten och därmed hela Sverige, säger Johan Bengtsson på Göteborgs Tekniska College, en av initiativtagarna och en eldsjäl i projektet.

Möjligheternas Värld består av flera olika minifabriker som på ett praktiskt och åskådligt sätt visar automatiserade processer. Dels kan de företag som finns med i de olika fabrikerna visa upp sitt tekniska kunnande för besökare och kunder, dels riktar sig satsningen mot såväl lärare på olika nivåer som elever. Möjligheternas värld är öppen för mässans besökare på dagtid och för elever, föräldrar och skolpersonal på kvällstid.

För att få de yngre besökarna att bli än mer intresserade av teknik så finns möjlighet att prova på flera olika tekniska aktiviteter som exempelvis flödessimulering, programmering, CAD-ritning på dator, laborationer och svarvning. 

Möjligheternas Värld är en helt egen värld att kliva in i med massor av spännande saker att se och uppleva.

Automationsfabriken är en miniatyrbilfabrik som tillverkar leksaksbilar av märket Volvo. Här visas allt från affärssystem till energiövervakning. Exjobbare från Chalmers och Mälardalens Högskola, yrkesvuxstudenter från Göteborgs Tekniska College samt gymnasister från GTG har tillsammans med ett stort antal automationsföretag gjort fabriken möjlig. Det går till och med att beställa sin egen lilla Volvobil och se den tillverkas på plats på mässan.

Plastfabriken, följ utvecklingsprocessen från idé till färdig produkt. På varje station står olika företag och demonstrerar deras del i processen.

Utbildningsfabriken kan paketera den tillverkade leksaksbilen. Denna fabrik är egentligen en 4x4 meter stor robotcell avsedd att användas för olika typer av utbildning. Ett användningsområde för roboten är att paketera leksaksbilar. Andra områden kan vara svetsning eller spel. Anläggningen är konstruerad och byggd av elever på Göteborgs Tekniska College och GTG (Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium) i samarbete med industrin. Förpackningen till leksaksbilen har tagits fram av elever från Brobygrafiska tillsammans med Stora Enso.

Reningsfabriken visar hur vatten renas i en sedimenteringsanläggning. Bakom initiativet står Gryaab och anläggningen har byggts på GTC, Göteborgs Tekniska College tillsammans med ett tiotal företag.

Tjejlunch är en aktivitet som drogs igång på förra mässan och som redan då blev en lyckad satsning med ett 60-tal deltagare från grundskola, gymnasieskola, högskola och näringsliv. Bakom tjejlunchen som vill locka tjejer till tekniska utbildningar, står GTG, Göteborgsregionens tekniska gymnasium, Chalmers, Branschorganisationen Svensk Automation och mässorna ProcessTeknik och Scanautomatic.

– Parallellt med alla aktiviteter så har vi också satsningar som vänder sig direkt till lärare och annan utbildningspersonal från grundskolenivå och uppåt, berättar Gabriel Börjesson projektledare för Möjligheternas Värld. Så det finns många bra anledningar att besöka Möjligheternas värld.

Spänning bjuds det också på i Möjligheterna Värld. Det svenska landslaget i Mekatronik ställer upp och försvarar de svenska färgerna i en landskamp där man ställs mot Norge och England. Årets landslag utgörs av Daniel Pettersson och Dan Andersson och tävlingen är en träning inför nästa World Skills Competition, som arrangeras i Leipzig i juli 2013. Det nya landslaget har en medalj att försvara sedan fjolårslaget Anders Wadman och Viktor Öhlén lyckades med bedriften att ta ett brons i London förra året.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Pia Nyzell, mässansvarig Scanautomatic, 031-708 80 83
Ann Åfeldt, mässansvarig ProcessTeknik, 031-708 82 32
Gabriel Börjesson, projektledare Möjligheternas Värld, 031-708 82 21
Johan Bengtsson, samordnare Möjligheternas Värld, 031-760 34 68

Om Scanautomatic
Scanautomatic presenterar komponenter för maskintillverkare, system, ny teknik och helhetslösningar inom industri- och processautomation. Scanautomatic arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg vartannat år, parallellt med ProcessTeknik. I år hålls mässan mellan den 9 och 11 oktober.
Läs mer på www.scanautomatic.se  

Om ProcessTeknik
ProcessTeknik är Nordens ledande processteknikmässa, som visar den senaste kunskapen och tekniken inom processindustrin. ProcessTeknik är branschöverskridande och arrangeras vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg, parallellt med Scanautomatic.
Läs mer på www.processteknik.info  

Om Möjligheternas Värld
Möjligheternas Värld är en utställning som vänder sig till elever och lärare som vill lära sig mera om de möjligheter en teknisk utbildning för med sig. Utställningen invigs i samband med fackmässorna Scanautomatic och ProcessTeknik och hjärtat i anläggningen är Automationsfabriken, en automatiserad anläggning som monterar leksaksbilar.

Tanken med anläggningen är att med den senaste tekniken som hjälp, skapa en intresseväckande och unik produkt som varje besökare kan ta med sig hem. Samtidigt får man se i praktisk tillämpning de utmaningar och variationer i yrkeskunnande som tillverknings- och automationsindustrin innehåller.
Mer information finner du på www.mojligheternasvarld.se  

Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 500 anställda, en omsättning på cirka 800 Mkr och generar årligen runt 2,2 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.