Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Framtidsdebatt på TUR - Vem ska betala notan?

Pressmeddelande   •   Jan 08, 2013 15:17 CET

Ett pärlband av konkurser orsakade kollektiv skrämselhicka ifjol.
- När ett flygbolag går omkull påverkas hela branschen. Men vem tar notan? frågar Eva Moen Adolfsson, VD på Resia Travel Group, en av fyra tunga aktörer som diskuterar framtiden på TUR 2013. 

Manegen är krattad för årets hetaste branschdebatt. På framtidsseminariet FuTURe, som markerar upptakten till TUR 2013, möts fyra skarpa branschprofiler:
Eva Moen Adolfsson, resebyråbranschens okrönta drottning. Årets Chef på Grand Travel Award 2011. Resia har fem gånger utsetts till Sveriges bästa affärsresbyrå.
Ralph Axelson, entreprenör som bröt marken för reseförsäljning på nätet. VD för eTRAVELi med tio varumärken som omsätter 6,5 miljarder kr. Årets Chef 2008.
Torborg Chetkovich, koncernchef för Swedavia, som driver 11 flygplatser bl a Arlanda, Landvetter och Sturup. Har också 20 års erfarenhet av spårbunden trafik.
Anders Nissen, CEO för Pandox, hotellfastighetsbolag med 120 hotell i tio länder. Hotellportföljen, värd 24 miljarder kr, har ökat 22 gånger sedan börsintroduktionen 1997.

Utfrågare och debattledare på FuTURe är journalisten och författaren Carin Hjulström, även känd som programledare i TV.
Och precis som i ett populärt TV-program är den centrala frågan: Vart är vi på väg? Hur definierar panelen de viktiga trenderna? Vilka är möjligheterna, vilka är hoten?

Krisen inom flygbranschen går förstås inte att komma ifrån. Under 2012 gick fyra större flygbolag (Cimber Sterling, Skyways, Spanair, Malev) i konkurs och två jättar (SAS och American Airlines) skakades i grunden.
- Vi måste se på följdverkningarna och fråga oss vem som egentligen ska ta risken, säger Eva Moen Adolfsson.
- När ett flygbolag går omkull drar det med sig så mycket annat. Vi i resebyråledet drabbas, hotell och hela destinationer drabbas. Flygbolagen lämnar inga garantier. Kan vi ha det så?

Lisa Callert, mässansvarig för TUR 2013, hoppas på en livlig och spännande debatt kring de gemensamma framtidsfrågorna. 
- Vi såg ett enormt intresse kring fjolårets FuTURe och hoppas, självklart, på lika bra uppslutning i år, säger hon. - Vår ambition är att lyfta de utmaningar branschen står inför, belysa svårigheterna men också visa möjligheterna. På så vis hoppas vi att FuTURe ska fungera som en inspirationskälla för alla inom rese- och turistnäringen.

FuTURe-seminariet är en del av Networking Day och äger rum i Svenska Mässans Kongresshall, onsdagen 20 mars, kl 15.30–17.45.


Vill du veta mer?
Ring Lisa Callert, mässansvarig för TUR på Svenska Mässan, tfn 031-708 82 16. Mer information: www.tur.se


Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 500 anställda, en omsättning på cirka 800 Mkr och generar årligen runt 2,2 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.