Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Hästbranschen laddar upp inför årets stora mässa

Pressmeddelande   •   Jan 23, 2014 10:40 CET

Att hästar och ridsport är stort, är det nog ingen som kunnat undgå de senaste åren. Branschen omsätter hela 48 miljarder kronor i Sverige varje år. Och varje år träffas man i Göteborg för årets största köpfest - EuroHorse i Göteborg, som arrangeras under världscupdeltävlingarna i hoppning och dressyr. Faktum är att bara bokmässan är större än EuroHorse hos Svenska Mässan!

Varje år utvecklar EuroHorse mässan för att kunna svälja fler montrar och göra plats för köpglada hästentusiaster, och varje år är det proppfullt.
- Det är ett angeläget problem, säger Klas Pettersson, som är mässansvarig för EuroHorse. Tillsammans med ett team medarbetare jobbar han för att få till årets största hästmässa i Norden.

Mixen av utställare speglar en stor del av hästföretagandet i Sverige, en bransch som omsätter närmare 48 miljarder. Här finns butiker, stallinredning, foder, uppfödare, utbildningar, tränare, hästförmedlare, trailerhandlare, turridningsföretag och mängder med hästsaker, bland annat.
- Hästsporten är unik som idrott, på så sätt att det finns en hel bransch kopplat till den. Det kanske inte så många känner till, men det är rejäl kommers! fortsätter Klas Pettersson.

Idag är mässan ca 20 000 kvadratmeter stor. Faktum är att flera av utställarna som var med 1992 när EuroHorse startade, finns med även 2014. Hit hör till exempel Börjes Tingsryd som säljer det mesta för häst och ryttare:
- Förra årets mässa var en av de absolut bästa mässor vi varit med på! Inför mässan hade vi satt upp försäljningsmål på några olika nivåer. Vi nådde det allra högst uppsatta målet, säger Erling Dånge, avdelningschef på Börjes. Köerna ringlade fram till montern, där kunderna släpptes in pö om pö för att undvika trängsel.
- Om vi är med nästa år? Ja, vi har ställt ut ända sedan starten och den traditionen tänker vi inte bryta.

EuroHorse i korthet:
• Arrangeras varje år av Svenska Mässan i anslutning till Gothenburg Horse Show
• Startade 1992
• 20 000 kvadratmeter stor mässyta, det vill säga 2 hektar, ungefär som en mindre hästgård!
• Ca 250 utställare 2014
• 98 000 besök 2013
• Snittbesökaren är en 38-årig kvinna som äger en häst och handlar för 1800 kr på mässan

För mer information, kontakta:
Klas Pettersson, mässansvarig för EuroHorse, 031-708 80 67, klas.pettersson@svenskamassan.se

För mer information om EuroHorse, besök www.eurohorse.se

Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 600 anställda, en omsättning på cirka 900 Mkr och generar årligen runt 2,3 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.