Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Heta trender i fokus på FuTURe: Vem vinner, vem förlorar?

Pressmeddelande   •   Feb 10, 2014 12:27 CET

Den expansiva rese- och turistindustrin är oerhört trendkänslig. Trender hotar, men öppnar också nya möjligheter. Hur hamnar man på den vinnande sidan? Fem skarpa branschprofiler analyserar och debatterar på FuTURe, startskottet för TUR 2014.

Framtidsseminariet FuTURe fokuserar i år på aktuella trender, förändrade beteenden och förändrade spelregler, med en direkt påverkan på resor och besöksnäring. Under rubriken ”Vinnare eller förlorare? Så påverkas vi av trenderna” möts fem inflytelserika aktörer och analytiker:
Thomas Brühl, vd Visit Sweden, Eva Östling, vd Visita - Svensk besöksnäring, Ninna Engberg, vd Stockholm Globe Arenas, Johan Sanneblad, expert mobila trender och strategier, Göran Adlén, trendspanare och författare. Moderator är Pernilla Warberg.

Farhad Kakavand, mässansvarig för TUR, vill se en konkret diskussion:
- Vi hoppas debatten ska klargöra vad vi står inför, hur trenderna påverkar besluten.
- Vi ger också deltagarna några inledande minuter för att ge sin egen syn på de viktigaste trenderna, t ex när det gäller den digitala utvecklingen, det ökande resandet, den nya generationen resenärer och den politiska händelseutvecklingen, säger han.

Facebook fyllde tio år häromdagen. Trots det står många av branschens företag handfallna inför utvecklingen på sociala medier.
- Den har en enorm påverkan på branschen, säger Göran Adlén.
- En dålig recension av rätt person, d v s fel person ur den drabbades synvinkel, kan få helt förödande konsekvenser. I 99 procent av fallen vet inte företagen hur man ska agera. På FuTURe berättar jag hur man ska gå till väga.

Att mycket handlar om politik supervalåret 2014 är förstås oundvikligt.
Eva Östling, Visita, är oroad över “dubbelstöten”, fördubblade arbetsgivaravgifter för unga och fördubblad restaurangmoms, vid ett regeringsskifte i höst.
- Dubbelstöten innebär en kostnadschock på motsvarande sju miljarder för besöksnäringen, säger hon.
- Företagen tvingas höja sina priser, vilket drabbar allmänheten som får betala mer för restaurang- och hotellbesök, liftkort och inträden till nöjesparkerna. Besöksnäringens gäster är priskänsliga. Vi vet att prishöjningar alltid leder till dämpad efterfrågan och fler uppsägningar.

FuTURe äger rum i Svenska Mässans Kongresshall, onsdagen den 19 mars, kl. 15.30-18.00. FuTURe är en del av Networking Day, som inleder TUR 2014.

Vill du veta mer? Ring Farhad Kakavand, mässansvarig för TUR på Svenska Mässan, tfn 031-708 81 44. Mer information finns på www.tur.se 


Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 600 anställda, en omsättning på cirka 900 Mkr och generar årligen runt 2,3 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.