Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Läsrörelsen lyfter barns språk och läsning på Bokmässan

Pressmeddelande   •   Sep 12, 2013 11:50 CEST

Som ett svar på den senaste tidens larmrapporter om barns och ungas sjunkande läsförmåga och läsförståelse genomför Läsrörelsen, i nära samarbete med Bokmässan, en stor satsning under parollen Plats för Barn! Med ambitionen att lyfta frågan om barns språk och läsning arrangeras en rad seminarier med experter, forskare, lärare och andra med kunskap och erfarenhet av läsande, lek och lärande.

Riksdagspartierna diskuterar läsning
Av nio seminarier är ett extrainsatt fredagen den 27 september då en debatt anordnas om barns språk och läsning. Politiker från samtliga riksdagspartier medverkar under ledning av tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg.

– Läsrörelsen har alltid sett språket som en central del i det demokratiska samhället, därför är den utveckling som skett mot minskad läsförståelse djupt oroande. Sedan starten år 2000 är också vårt motto "Ge dina barn ett språk", säger Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen.

I Läsrörelsens stora monter genomförs över 115 programpunkter. I en intressant blandning av teori och praktik medverkar läsforskare som professorerna Mats Myrberg, Karin Taube, Monica Reichenberg och Caroline Liberg, liksom uppfinnare Håkan Lans samt lärare och bibliotekarier som berättar om läsfrämjande för barn i alla åldrar. Dessutom gästas Plats för barn! av Isol, årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, och den jordanska barnrättskämpen Hanaa al-Ramli, vars projekt ”Min bok är din bok” resulterat i 25 bibliotek för barn i flyktingläger och andra utsatta områden i Mellanöstern.

Författares första läsupplevelse
Programmet är fullmatat av namnkunniga författare som berättar om sin första läsupplevelse, bland andra Björn Ranelid, Katarina Mazetti, Lennart Hellsing, Pernilla Stalfelt, Ulf Stark och Viveca Lärn. I montern visas också Kulturrådets utställning med 31 svenska illustratörer som gjordes till vårens barnboksmässa i Bologna, där Sverige var huvudtema. Parallellt med detta pågår workshops med barn – bland annat blir det matte med pedagoger från Cirkus Cirkör.

Hela satsningen invigs torsdag 26 september av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som då tillkännager vem som blir Sveriges nya läsambassadör.

Läs mer om programmet för Plats för barn! >>

Bokmässan äger i år rum 26-29 september på Svenska Mässan i Göteborg och har Rumänien och den rumänska litteraturen i fokus. Bokmässan är Nordens största kulturevenemang med 100 000 besök årligen.

För mer information: Li Södermark, pressekreterare Läsrörelsen 076-216 07 12, li.sodermark@lasrorelsen.nu

Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef Bok & Bibliotek 0701-61 65 09, bje@bokmassan.se

Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 600 anställda, en omsättning på cirka 900 Mkr och generar årligen runt 2,3 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.