Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Nya konceptet ger resultat: kraftiga ökningar av affärer på TUR i Göteborg!

Pressmeddelande   •   Mar 25, 2013 13:23 CET

TUR 2013 avslutades igår, söndag, med kraftiga plussiffror.
Inbokade affärsmöten ökade med 70 procent. Utbjudna deals ökade med 40 procent. Utställarna ger toppbetyg åt ”nya” TUR.
- Det känns att vi är på rätt väg, säger Lisa Callert, mässansvarig.

• TUR:s satsning på en renodlad B2B-avdelning (öppen enbart under fackdagarna) och en komprimerad publikmässa i ett plan, verkar ha gått hem.
- Vi har fått en väldigt positiv respons från alla håll, säger Lisa Callert.
- Det bokades t ex hela 850 affärsmöten via vår matchmakingtjänst, mot cirka 500 ifjol. Dessutom erbjöd våra utställare hela 194 deals, kraftigt rabatterade erbjudanden till allmänheten, mot 139 ifjol.

• Den totala besökssiffran på TUR 2013 blev 32 700, en minskning med knappt 10 procent mot förra året.
- Trots minskningen uppfattade många mässan som mer välbesökt i år, vilket hänger samman med den nya planlösningen: en tajtare och mer överskådlig mässa som inbjöd till spontana möten, säger Lisa.

Uppdelat på fackbesök kontra publika besök var fördelningen följande:
Fackbesök 2013: 11 700 (fackbesök 2012: 13 100)
Publika besök 2013: 21 000 (publika besök 2012: 23 000)

Så tyckte utställarna:
Resia var med för andra året i rad och sålde förmånliga resor till Medelhavet.
Dels en ”åk-två-för-en”-deal till Turkiet, dels en 2 000 kronors rabatt med Costa Cruises till Turkiet, Tunisien och Cypern.
- Turkiet-dealen hade vi 170 biljetter till, de sålde vi helt slut på. Totalt sålde vi runt 250 deals, det är vi mer än nöjda med, säger Luisa Oliveira på Resia.

• Köerna ringlade sig långa in till Örebros monter.
- Vi har aldrig varit med om ett sådant intresse! Våra förväntningar överträffades rejält: vi sålde tre gånger så många deals som vi hade hoppats på, säger Helene Magnusson på Örebrokompaniet.
Dealsen gällde resepaket till bl a Hjalmars Revy, Spökvandring på Slottet och Gustavsviks äventyrsbad. Och 25 procents rabatt på hotellövernattning.
- Jämfört med förra året var den här mässan mycket bättre för oss. Vi upplever ett väldigt drag runt Örebro just nu!

• För vissa blev årets TUR en blöt upplevelse. Speciellt för de 120 besökare som köpte en deal från Scuba Travel och fick chansen att provdyka i deras uppbyggda bassäng på mässan.
- För vår del innebar årets mässa både kvalitet och volym, säger Henrik Almers på Scuba Travel, som säljer dykresor till ett 30-tal länder världen över.
- På fackdagarna fick vi värdefulla kontakter med flera nya destinationer, dessutom med försäkringsbolag och myndigheter.
- På publikdagarna sålde vi resor för över 300 000 kr. Vi nådde också många blivande kunder och räknar med att sälja för mer än så den närmaste veckan. Dessutom sålde vi 200 deals med mask- och snorkeldräkter. Vi är otroligt nöjda!

• Outdoor, mat och miljö fokuserades i Bohusläns monter:
- Vi hade ett kanonläge, strax innanför huvudentrén, vilket gjorde att i stort sett alla besökte oss, säger Camilla Spennare på Södra Bohuslän Turism.
Turistföretagare från hela Bohuslän medverkade i montern, som bl a lockade med provsmakningar av lokala specialiteter, sill och skaldjur.
- Mat-temat var mycket uppskattat och lockade många. Många besökare uttryckte att ”vi semestrar hemma i år” och ville veta mer om aktiviteter och evenemang.
På den inledande fackdagen lockade Bohuslän med en frukostbuffé, följd av ett välbesökt utvecklingsseminarium. Bohuslän är ju ett av Tillväxtverkets fem prioriterade utvecklingsregioner. 
- Vår målgrupp var researrangörer och utfallet blev mycket bra, vi fick en rad kontakter. Vi är totalt sett mycket nöjda, säger Marie Landgren, Tanum Turism.

Italien har varit en trogen utställare på TUR i 30 år.
- Årets mässa var en av de absolut bästa! Vi hade tjockt i montern precis hela tiden – inga döda punkter överhuvudtaget, säger Jenny Håkansson på Italienska Statens Turistbyrå.
- Det nya upplägget, med allt på samma plan, bidrog till det höga trycket. Mycket positivt!
Italien lockade med flera deals: hotellnätter, språkkurser, bergsvandringar, cykelturer, m m. Liksom en tävling med 900 biljetter och hotellövernattning som förstapris.
- De tog slut direkt, vi kunde tryckt upp många fler...
Att Italien är attraktivt som resmål gick inte att ta fel på.
- Många av våra besökare hade specifika frågor. De var redan i planeringsstadiet och ville ha tips på aktiviteter, etc. Även fackdagarna var bra för oss, våra hotellföretag fick t ex många bra kontakter under Connect.

TUR är sedan 1984 den ledande nordiska mötesplatsen för rese-, turism- och mötesnäringen. TUR 2014 äger rum på Svenska Mässan i Göteborg 20–23 mars.

Vill du veta mer?
Lisa Callert, mässansvarig för TUR på Svenska Mässan, tfn 031-708 82 16. Farhad Kakavand, biträdande mässansvarig, tfn 031-708 81 44. Mer information: www.tur.se

Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag 600 anställda, en omsättning på 900 Mkr och generar årligen drygt 2,3 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom. 

Tel: 031-708 80 00. Public Relations: 031-708 80 06. Fax: 031-708 84 60.
E-post: press@svenskamassan.se - www.svenskamassan.se