Följ Svenska Mässan / Swedish Exhibition & Congress Centre Group

Rekordmånga rumänska böcker översätts till svenska

Pressmeddelande   •   Aug 15, 2013 09:42 CEST

Bokmässan i Göteborg, 26-29 september, sätter fokus på rumänsk litteratur. Satsningen förstärks av ett rekordstort antal översättningar till svenska: elva titlar i olika genrer. Nio av författarna medverkar på Bokmässan i seminarier och monterprogram.

– Vi har jobbat medvetet för att skapa ett intresse kring den rumänska litteraturen, och är mycket glada över att svenska förlag nu ger ut hela elva titlar, berättar Dan Shafran, direktör för Rumänska kulturinstitutet och själv översättare. Årets skörd visar därför spontant bredden på vår litteratur – det finns prosa, poesi och filosofi, det finns klassiker (Cioran, Sorescu), etablerade namn (Cărtărescu) och unga begåvningar (Florescu). Man har valt både författare som bor i Rumänien (Adameşteanu) och exilförfattare (Manea, Melinescu), och tematiken täcker allt från historia (Vosganian) till kvinnofrågor (Nicolaie).

Skräpliv är den första rumänska novellantologi som ges ut på svenska – ett erkännande av novellens starka ställning i rumänsk litteratur. Det är berättelser av elva samtida författare, med ensamheten som en röd tråd i många av texterna, vare sig det handlar om yngre eller äldre människor, om människor som övergetts av historien eller samhället eller av den egna familjen.

Med fem titlar intar lyriken också en viktig plats bland årets utgivna böcker, däribland ett efterlängtat urval ur Marin Sorescus lyriska produktion. Sorescu (1936-1996) var bland de första rumänska författare som nämndes i Nobelprissammanhang. Hans minne lever kvar i Sverige inte minst tack vare Sorescupriset, som delas ut årligen till en svensk författare som upplöser gränser och skapar mötesplatser och som med sina verk förmedlar impulser mellan skilda kulturella uttryckssätt.

Bland årets romaner finns flera titlar som redan har gjort internationell karriär: Viskningarnas bok av Varujan Vosganian, en kollektiv berättelse om armeniernas öde under 1900-talet som har översatts till ett tiotal språk, och Jacob beslutar sig för att älska av Cătălin Dorian Florescu, en passionerad och engagerande familjekrönika som belönades med Schweizer Buchpreis 2011.

Årets rumänska böcker utgivna i svensk översättning

Skräpliv: noveller (2244, övers. av Jeana Jarlsbo & Anna Hedman; förord av Henrik Nilsson; urval av Eva Leonte & Ingemar Nilsson. Innehåller berättelser av Gabriela Adameşteanu, Adriana Bittel, Daniela Crăsnaru, Augustin Cupşa, Adela Greceanu, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Veronica Niculescu, Răzvan Petrescu, Bogdan O. Popescu, Lucian Dan Teodorovici)

Svetlana Cârstean, Skruvstädsblomman: dikter (Ramús, övers. av Athena Farrokhzad)

Mircea Cărtărescu, Travesti: roman (Bonniers, övers. av Inger Johansson)

Emil Cioran, Sammanfattning av sönderfallet: essä (H:ströms, övers. av Nikanor Teratologen; efterord av Sven André)

Daniela Crăsnaru, Austerloo: dikter (Ellerströms, urval & övers. av Dan Shafran)

Cătălin Dorian Florescu, Jacob beslutar sig för att älska: roman (2244, övers. av Ulrika Junker Miranda)

Norman Manea, Lyan: roman (2244, övers. av Peter Handberg och Dan Shafran)

Gabriela Melinescu, På guldfiskens rygg: dikter (Ellerströms, förord & övers. Inger Johansson)

Ioana Nicolaie, Himlen i magen (10TAL Bok, övers. av Inger Johansson)

Marin Sorescu, Erratum till paradiset: dikter (Ellerströms, urval & övers. av Dan Shafran)

Varujan Vosganian, Viskningarnas bok (2244, övers. av Inger Johansson)

Bokmässan äger i år rum 26-29 september på Svenska Mässan i Göteborg och har Rumänien och den rumänska litteraturen i fokus. Bokmässan är Nordens största kulturevenemang med 100 000 besök årligen.

Mer information om Bokmässan och hela det rumänska temat finns på www.bokmassan.se  
Följ också Bokmässan på Facebook och Twitter.

För frågor, kontakta Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef Bok & Bibliotek,
tel + 46 701 61 65 09, bje@bokmassan.se

Dan Shafran, direktör för Rumänska kulturinstitutet, tel +46 736 42 63 63, dan.shafran@rkis.se


Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter med bl a välrenommerade Heaven 23 och italienska Incontro.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 500 anställda, en omsättning på cirka 800 Mkr och generar årligen runt 2,2 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg. VD och koncernchef är Carin Kindbom.